Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram


VIDEO: USLOVI DEMOKRATIJE #18 – O mesnim referendumima u Šapcu

Tokom demokratske vlasti u Šapcu, organizovani su i održavani referendumi u mesnim zajednicama kojima su građani na neposredan način učestvovali u radu lokalne i mesne samouprave.

Odlukom grada Šapca, sav novac koji se prikupljao od poreza na imovinu u seoskim i prigradskim mesnim zajednicama, umesto u opštinu, vraćao se u mesne zajednice. O tome kako će se ta sredstva koristiti, odlučivali su građani.

Od 2017. godine, kroz ovaj jedinstven oblik neposrednog učešća građana u Republici Srbiji, građani su iznosili predloge za unapređenje svojih lokalnih zajednica i glasali za njih. Mesni referendumi su ukinuti 2020. godine, kada je na lokalnim izborima vlast u Šapcu preuzela Srpska napredna stranka.

Sagovornik: prof. dr Goran Stojićević, predsednik izvršnog odbora stranke Šabac – Zajedno za Srbiju i predsednik saveta MZ “Gornja Vranjska”

Razgovor vodili: Branka Ćurčić i Zoran Gajić, GKP

Muzika: Dan Boden, “Lexicon”

Video je realizovan uz podršku: NED – The National Endowment for Democracy

Produkcija: GKP

Šabac – Novi Sad, 2022.

Podeli:


Građani potiskih opština Senta i Ada s jeseni 1991. godine suprotstavili su se prisilnoj mobilizaciji vojnih obveznika iz tog kraja organizujući demonstracije iz kojih su zatim […]„Drugovi! Drugarice! Srpski narode! Hitlerovske horde prodrle su u tvoja sela i tvoje gradove, one ti ispijaju krv, muče te po zatvorima i koncentracionim logorima, gone […]Nezainteresovanost za stvarno učešće građana drastičnim smanjenjem njihovog uticaja na politički život, sistem koji osim pukog zaokruživanja glasova na izborni dan ne dopušta ništa konkretno, uz […]Oduzimanje alata kojima građani direktno učestvuju u odlučivanju i kontroli političkih odluka svakodnevica je u Novom Sadu već godinama, a najbolje se vidi na primeru združenog […]