Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram


VIDEO: USLOVI DEMOKRATIJE #18 – O mesnim referendumima u Šapcu

Tokom demokratske vlasti u Šapcu, organizovani su i održavani referendumi u mesnim zajednicama kojima su građani na neposredan način učestvovali u radu lokalne i mesne samouprave.

Odlukom grada Šapca, sav novac koji se prikupljao od poreza na imovinu u seoskim i prigradskim mesnim zajednicama, umesto u opštinu, vraćao se u mesne zajednice. O tome kako će se ta sredstva koristiti, odlučivali su građani.

Od 2017. godine, kroz ovaj jedinstven oblik neposrednog učešća građana u Republici Srbiji, građani su iznosili predloge za unapređenje svojih lokalnih zajednica i glasali za njih. Mesni referendumi su ukinuti 2020. godine, kada je na lokalnim izborima vlast u Šapcu preuzela Srpska napredna stranka.

Sagovornik: prof. dr Goran Stojićević, predsednik izvršnog odbora stranke Šabac – Zajedno za Srbiju i predsednik saveta MZ “Gornja Vranjska”

Razgovor vodili: Branka Ćurčić i Zoran Gajić, GKP

Muzika: Dan Boden, “Lexicon”

Video je realizovan uz podršku: NED – The National Endowment for Democracy

Produkcija: GKP

Šabac – Novi Sad, 2022.

Podeli:

GKP

Bilten STANAR #16&17 u dnevnim novinama DANAS U petak 18. novembra 2022. godine Tema broja: KOSOVSKI FANTAZAM Autori i autorke tekstova i vizuelnih predložaka: Dejan Atanackovć, […]Šta da radimo sa politikom mira koja više nije stvar ni politike države niti one na strani ljudi? „Ni jedna vojska i ni jedna policija ne […]Teško je biti tajkun u ovoj našoj Srbijici. Radiš tako vredno decenijama, puniš budžet, trajno menjaš izgled grada. Dobro, turaš malo više betona, a manje zelenila, […]


GKP

Bilten STANAR #15 u vikend izdanju DANAS-a subota/nedelja, 9/10. jul 2022. godine Tema broja: RAT I IZBORI. A LJUDI? „Čovek glasa usred rata“ je moto novog, […]