Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram


SAOPŠTENJE ZA JAVNOST GKP povodom spaljivanja transparenta „Nećemo zaboraviti genocid u Srebrenici”

Grupa za konceptualnu politiku upozorava javnost i građane Republike Srbije da nasilje koje se poslednjih dana sprovodi nad mirovnim aktivistima i aktivistkinjama u Beogradu ne sme biti tolerisano ukoliko mislimo da je u ovoj zemlji moguće uspostaviti mir i demokratske uslove života ljudi koji podrazumeva njihovo slobodno političko delovanje i mišljenje.

Otimanjem transparenta „Nećemo zaboraviti genocid u Srebrenici” od aktivistkinja i aktivista organizacije Žene u crnom i njegovim spaljivanjem navijačkim bakljama u šumi, demonstrirana je sila koja krajnje sablasno podseća na nasilje koje je u ratovima devedesetih vodilo ka organizovanom zločinu najvećih razmera nakon Drugog svetskog rata – genocidu koji je počinjen u Srebrenici.

Aktivistkinje koje su pre nekoliko dana protestovale protiv murala Ratku Mladiću, odgovornom i osuđenom za genocid, odgovaraće pred institucijama ove države, dok nasilnici koji su ih „priveli zakonu” prolaze nekažnjeno. Da će tako i ostati, dokazuje ritualno spaljivanje transparenta na kojem su ispisane reči saosećanja i solidarnosti sa žrtvama zločina u Srebrenici.

Smatramo važnim da upozorimo javnost da je ovim delom ugrožen ne samo javni red i mir, već i da je jasno demonstriran njegov cilj, a to je zastrašivanje aktivista i građana koji su za mir i pomirenje na ovim prostorima i da ono dolazi od same državne vlasti. Iste one vlasti koja je devedesetih godina prošlog veka vodila ratove protiv civilnog stanovništva, a danas to nastavlja da radi zastrašivanjem građana Republike Srbije u borbi za smenu kriminalnog i koruptivnog režima.

Jedine žrtve ratova na prostoru bivše Jugoslavije su bili civili. Ne dozvolimo da nas u ime nacionalnog ponosa i slavljenja lažnih heroja i zločinaca ubiju i spale u šumi pošto nas ne mogu pobiti na biralištima. Odbrana Ratka Mladića je samo način da nas izvedu na teren na kojem su naučili da operišu, ne dopustimo im to!

U Novom Sadu, 15. novembra 2021. godine

Grupa za konceptualnu politiku

Podeli:

GKP

Bilten STANAR #16&17 u dnevnim novinama DANAS U petak 18. novembra 2022. godine Tema broja: KOSOVSKI FANTAZAM Autori i autorke tekstova i vizuelnih predložaka: Dejan Atanackovć, […]Šta da radimo sa politikom mira koja više nije stvar ni politike države niti one na strani ljudi? „Ni jedna vojska i ni jedna policija ne […]Teško je biti tajkun u ovoj našoj Srbijici. Radiš tako vredno decenijama, puniš budžet, trajno menjaš izgled grada. Dobro, turaš malo više betona, a manje zelenila, […]


GKP

Bilten STANAR #15 u vikend izdanju DANAS-a subota/nedelja, 9/10. jul 2022. godine Tema broja: RAT I IZBORI. A LJUDI? „Čovek glasa usred rata“ je moto novog, […]