Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram


NASILJE NAD SAMOUPRAVOM – Online premijera filma

NASILJE NAD SAMOUPRAVOM

Online premijera filma

nedelja, 6. mart 2022. u 19h

Film možete pogledati na youtube kanalu: https://youtu.be/BGJv30y87aI

Produkcija: GKP, Novi Sad

Grupa za konceptualnu politiku (GKP) vas poziva na online premijeru dokumentarnog filma „Nasilje nad samoupravom“, koji je nastao praćenjem procesa izbora za savete mesnih zajednica u Vojvodini tokom 2021. godine.

O pritiscima i opstrukcijama vlasti tokom mesnih izbora u Baču, Sečnju, Magliću, Bačkom Petrovcu, Novoj Pazovi i u Novom Sadu govorili su stanovnici ovih mesta, građani, nezavisni kandidati na ovim izborima i nezavisni novinari.

Film „Nasilje nad samoupravom“ prikazuje tendenciju vlasti da isključi i potisne građane iz političkih procesa u njihovim lokalnim zajednicama. Pored opstrukcije građanskih i neposrednih izbora za savete mesnih zajednica, vlast ubrzano radi na izmenama zakonskog okvira koji reguliše mesnu samoupravu. To čini s ciljem da građanima oduzme stečena politička prava i da im onemogući da na nivou mesne samouprave neposredno učestvuju u odlukama važnim za njihov svakodnevni život.

Sagovornici:

Zdravko Vulin, grupa građana „Moj Bač – Volim Bač i borim se, za svoj grad“

Marijan Triaška, Bački Petrovac

Vladimíra Dorčová-Valtnerová, urednica portala „Storyteller“, Maglić

Dragan Marić i Zoran Gaćinović, Sečanj

Milan Turanjanin i Branislav Uzelac, grupa građana „Izbor za našu opštinu“, Stara i Nova Pazova

Branka Ćurčić i Zoran Gajić, Grupa za konceptualnu politiku, Novi Sad

Novinar: Dalibor Stupar

Kamera i montaža: Filip Markovinović i Slobodan Stošić

Trajanje: 27 minuta

Film je realizovan uz podršku:

NED – The National Endowment for Democracy

Heinrich Böll Stiftung – predstavništvo Beograd

Produkcija:

GKP, Novi Sad, 2022.

Podeli:

GKP

Bilten STANAR #16&17 u dnevnim novinama DANAS U petak 18. novembra 2022. godine Tema broja: KOSOVSKI FANTAZAM Autori i autorke tekstova i vizuelnih predložaka: Dejan Atanackovć, […]Šta da radimo sa politikom mira koja više nije stvar ni politike države niti one na strani ljudi? „Ni jedna vojska i ni jedna policija ne […]Teško je biti tajkun u ovoj našoj Srbijici. Radiš tako vredno decenijama, puniš budžet, trajno menjaš izgled grada. Dobro, turaš malo više betona, a manje zelenila, […]


GKP

Bilten STANAR #15 u vikend izdanju DANAS-a subota/nedelja, 9/10. jul 2022. godine Tema broja: RAT I IZBORI. A LJUDI? „Čovek glasa usred rata“ je moto novog, […]