Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram


ISTRAŽIVANJE: Gašenje mesne samouprave u Vojvodini?

Kraj 2021. godine smo proveli u posetama i razgovorima sa ljudima u vojvođanskim mestima i opštinama – Nova Pazova, Sečanj, Bački Petrovac, Maglić, Bač i Stanišić – koji su se kandidovali na izborima za mesne zajednice kao nezavisni kandidati, ili su kao organizovane grupe reagovali na pogoršane uslove pod kojima su se izbori za MZ realizovali tokom ove godine.

To je i svojersni paradoks, jer bi se očekivalo da su uslovi demokratizovani usvajanjem opštih akata kojima se reguliše rad institucija lokalne i mesne samouprave i proces izbora za članove saveta MZ. Na taj način opstruisan angažman građana može se svesti na dve glavne tačke: građani u pojedinim opštinama su morali da overavaju potpise za svoje kandidature kod notara, a u svim gde su izbori održani građani su ostali bez mogućnosti da imaju nezavisne posmatrače. Time su ljudi u lokalnim zajednicama u Vojvodini ostavljeni na cedilu, bez mreže koja bi im obezbedila zaštitu od vlasti koja je vršila pristiske na njih i manipulisala glasovima.

Više o tome kakva je budućnost mesne samouprave i političkih prava građana da neposredno učestvuju u javnim politikama na građanskim izborima za svoje MZ, i šta očekuje Novi Sad po tom pitanju u skorijoj budućnosti – početkom naredne 2022. godine.

Podeli:


Teško je biti tajkun u ovoj našoj Srbijici. Radiš tako vredno decenijama, puniš budžet, trajno menjaš izgled grada. Dobro, turaš malo više betona, a manje zelenila, […]


GKP

Bilten STANAR #15 u vikend izdanju DANAS-a subota/nedelja, 9/10. jul 2022. godine Tema broja: RAT I IZBORI. A LJUDI? „Čovek glasa usred rata“ je moto novog, […]Na svim kontinentima na Zemlji iskopavaju se minerali, nije samo problem litijum u Čileu ili Srbiji, zbog toga moramo povezati aktere svih tih borbi i pokazati […]Jedan od društveno-ekonomskih fenomena koji od nekog vremena značajno utiče na naše živote (pretežno u negativnom smislu) jesu direktne strane investicije. O njima počinje sve više […]