Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram


ISTRAŽIVANJE: Gašenje mesne samouprave u Vojvodini?

Kraj 2021. godine smo proveli u posetama i razgovorima sa ljudima u vojvođanskim mestima i opštinama – Nova Pazova, Sečanj, Bački Petrovac, Maglić, Bač i Stanišić – koji su se kandidovali na izborima za mesne zajednice kao nezavisni kandidati, ili su kao organizovane grupe reagovali na pogoršane uslove pod kojima su se izbori za MZ realizovali tokom ove godine.

To je i svojersni paradoks, jer bi se očekivalo da su uslovi demokratizovani usvajanjem opštih akata kojima se reguliše rad institucija lokalne i mesne samouprave i proces izbora za članove saveta MZ. Na taj način opstruisan angažman građana može se svesti na dve glavne tačke: građani u pojedinim opštinama su morali da overavaju potpise za svoje kandidature kod notara, a u svim gde su izbori održani građani su ostali bez mogućnosti da imaju nezavisne posmatrače. Time su ljudi u lokalnim zajednicama u Vojvodini ostavljeni na cedilu, bez mreže koja bi im obezbedila zaštitu od vlasti koja je vršila pristiske na njih i manipulisala glasovima.

Više o tome kakva je budućnost mesne samouprave i političkih prava građana da neposredno učestvuju u javnim politikama na građanskim izborima za svoje MZ, i šta očekuje Novi Sad po tom pitanju u skorijoj budućnosti – početkom naredne 2022. godine.

Podeli:


Građani potiskih opština Senta i Ada s jeseni 1991. godine suprotstavili su se prisilnoj mobilizaciji vojnih obveznika iz tog kraja organizujući demonstracije iz kojih su zatim […]„Drugovi! Drugarice! Srpski narode! Hitlerovske horde prodrle su u tvoja sela i tvoje gradove, one ti ispijaju krv, muče te po zatvorima i koncentracionim logorima, gone […]Nezainteresovanost za stvarno učešće građana drastičnim smanjenjem njihovog uticaja na politički život, sistem koji osim pukog zaokruživanja glasova na izborni dan ne dopušta ništa konkretno, uz […]Oduzimanje alata kojima građani direktno učestvuju u odlučivanju i kontroli političkih odluka svakodnevica je u Novom Sadu već godinama, a najbolje se vidi na primeru združenog […]