Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram


Bilten STANAR, #11 – mart 2021.

Štampano izdanje jedanaestog broja „Stanara“ objavili smo u martu 2021. godine, i najveći deo traža od 15.000 primeraka podelili smo na Novom naselju. U njemu smo se dotakli tema koje smatramo suštinskim za određenja svega onoga što kao aktivni i organizovani građani radimo u proteklim godinama. Na prvom mestu je tu pitanje političkih prava kao stečenih, a ne tek „nasleđenih“ i „podrazumevajućih“, koje se u ovim gustim danima postavlja kao jedno od ključnih pitanja delovanja sve brojnijih građanskih inicijativa i grupa građana u manjoj ili većoj meri organizovanih oko nekog od (mahom urbanističkih) problema koje detektujemo u gradu Novom Sadu. Artikulacija ovih spontanih akcija mora da bude i politička i to je stav koji zastupamo i branimo od prvih koraka i nastupa koje smo kao aktivisti napravili pre više od deset godina. O tome pišu uredništvo „Stanara“, Savo Romčević i Zoran Gajić, a na ovu temu porazgovarali smo i sa dugogodišnjom novosadskom aktivistkinjom Oliverom Radovanović.

Crvena nit ovog pitanja provlači se i kroz ostale priloge u kojima pozivamo građane na učešće u nečemu što u mnogim ranijim tekstovima, objavljenim kako u štampanom tako i u elektronskom obliku, već nekoliko meseci unazad nazivamo kampanjom pozivanja građana da se aktivno (kao birači, predlagači ali i kandidati) uključe u predstojeće izbore za savete mesnih zajednica koji bi trebalo da se održe krajem juna ili početkom jula meseca ove godine. Zbog toga smo nastavili, kao što ćemo to raditi i u narednim brojevima, da pozivamo ljude da se aktiviraju na ovim izborima koji su izbori samo po imenu, ali ne i suštini – bar još neko vreme, dok i njih ne pretvore u klasičnu izbornu proceduru.

Pored ovoga, dotakli smo se i značajne teme zloupotreba javnih sednica i uvida u planove od strane vlasti koja simuliranjem ovih procedura obezbeđuje lažni legalitet kriminogenim odlukama koje donosi i na nivou grada, ali i na nivou republike – kada po skraćenim i zbrzanim procedurama donosi odluke o prenameni zemljišta, prepravljanjima urbanističkih planova i odlukama o tome šta će se imenovati „projektom od nacionalnog značaja“, a šta ne. O ovoj značajnoj temi pisale su Branka Ćurčić i Ljubica Slavković

U ovom broju fotografije potpisuju Slobodan Stošić (GKP) i Dobrica Veselinović (NDB).

Saradnici u #11 Biltenu STANAR su:  Branka Ćurčić, Zoran Gajić, Dimitrije Kaorin, Plamenka Laćarac, Aleksandar Lazarević, Olivera Radovanović, Savo Romčević, Ljubica Slavković, Slobodan Stošić i Vesna Rakić Vodinelić.

Urednik biltena: Savo Romčević

Broj 11, mart 2021. godine

Tiraž: 15.000

Bilten STANAR se publikuje u okviru projekta Lokalne politike i izbori za mesne zajednice koji je posvećen motivisanju građana za uključivanje u procese upravljanja, odlučivanja i udruživanja u lokalnim i mesnim zajednicama.

Projekat realizuje Grupa za konceptualnu politiku iz Novog Sada u saradnji sa Fondacijom Hajnrih Bel – predstavništvo Beograd.

PDF celog broja možete skinuti klikom na sliku ispod:

Podeli:

GKP

Bilten STANAR #16&17 u dnevnim novinama DANAS U petak 18. novembra 2022. godine Tema broja: KOSOVSKI FANTAZAM Autori i autorke tekstova i vizuelnih predložaka: Dejan Atanackovć, […]Šta da radimo sa politikom mira koja više nije stvar ni politike države niti one na strani ljudi? „Ni jedna vojska i ni jedna policija ne […]Teško je biti tajkun u ovoj našoj Srbijici. Radiš tako vredno decenijama, puniš budžet, trajno menjaš izgled grada. Dobro, turaš malo više betona, a manje zelenila, […]


GKP

Bilten STANAR #15 u vikend izdanju DANAS-a subota/nedelja, 9/10. jul 2022. godine Tema broja: RAT I IZBORI. A LJUDI? „Čovek glasa usred rata“ je moto novog, […]